Mještani Rakitna pitaju: Čuva li se tako narod?

Ranije je pošta u Rakitnu radila svaki radni dan od 8-16 sati, da bi jučer osvanuo natpis da pošta radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8-12 sati, što je izazvalo negodovanje mještana, koji sada za svaku sitnicu moraju u Posušje

Pošta u Rakitnu od jučer radi tri dana po četiri sata, što je izazvalo negodovanje kod velikog broja mještana. Ranije je ista radila svaki radni dan od 8-16 sati, da bi jučer osvanuo natpis da pošta radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8-12 sati. Uslijedio je niz komentara, od čega brojni i na društvenim mrežama.

Jedan Rakićak upitao je čuva li se tako narod i selo, i hoće li se na ovaj način ostvariti milijunske uštede.  Smatra da se na ovaj način Hrvatska pošta Mostar polako priprema za potpuno zatvaranje u tom mjestu, koje nije zanemarivo ni po broju žitelja, ni po broju tvrtki koje djeluju ovdje.

„Pošta u Rakitnu, svjedok sam, skoro nikad nije prazna, i svaki dan postoji solidan posjet i broj transakcija. Najveći broj klijenata su ipak stariji lokalni ljudi koji bi sada valjda trebali ići u Posušje preuzimati svoje pakete i pošiljke ako ponedjeljkom, srijedom ili petkom od 8-12 ne čekaju k’o zapeta puška da ih nazove netko iz pošte“, navodi jedan mještanin. Smatra da se ovime šalje negativna poruka.

„Umjesto da se barem s javnih pozicija, a ovo je javno poduzeće, ljudima u manjim mjestima i selima olakšava život ovako im se na prilično direktan način govori da je nekima lakše da ih tu nema“, zaključuje nezadovoljni mještani.

Podsjeća da osim poslovne, svaka pošta, a pogotovo u manjem mjestu, ima i važnu društvenu funkciju i nepostojanje pošte uglavnom znači i odsustvo pravog života.Po popisu iz 2013. Rakitno je imalo blizu 3000 stanovnika. Medijske stupce redovito puni pričama o rekordima, ali pozitivnim, rekordima koji se rijetko bilježe u BiH. Naime, imaju vrlo malo nezaposlenih, a tvrtki kao u priči. I dok svi trbuhom za kruhom odlaze širom EU Rakićaci u svom rodnom kraju otvaraju tvrtke, te zapošljavaju.

Upravo to je još jedan od razloga što im je teško pao skraćeni rad pošte. Sada za svaku sitnicu, pa i najmanji paket i transakciju moraju otići u Posušje. Hrvatskoj pošti jučer smo uputili upit oko razloga skraćivanja radnog vremena pošte u Rakitnu, a čim se oglase, donijeti ćemo i njihovo viđenje situacije. K.Perić DL