U srednjim školama ZHŽ-a u petak štrajk upozorenja

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) najavio štrajk upozorenja koji će se održati u petak, 8. lipnja, i to četvrti školski sat u obje smjene u svim srednjim školama te županije.

Iz Sindikata podsjećaju da su još u siječnju i veljači županijskoj Vladi uputili dopise u kojima su tražili sastanak, obraćajući se i resornom Ministarstvu za tumačenje pojedinih članaka Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama te važećeg Pravilnika o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika.

Razlozi za štrajk su, kažu u Sindikatu, sustavno ignoriranje prijedloga Sindikata, struke i roditelja prilikom donošenja Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama, kao i prilikom donošenja akata koji proizlaze iz Zakona.

Radi se, naime, o neprovođenju i kršenju Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama, nepostojanju Pravilnika o zapošljavanju, Pravilnika o tehnološkom višku i Pravilnika o napredovanju nastavnika, kao i izradi novog Pravilnika o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika bez uvažavanja mišljenja struke i Sindikata i odbijanje tumačenja članka 6. važećeg Pravilnika.

 Zatim nepoštivanju Kolektivnog ugovora, neisplati novčanih sredstava po tužbama za 2011./2012. godinu, načina i kriterija za izbor savjetnika pri Zavodu za odgoj i obrazovanje, neusklađenosti udžbenika, bez uvažavanja mišljenja struke i Sindikata, nedostatku stručnih usavršavanja u organizaciji resornog Ministarstva, neobavještavanje o seminarima koje organiziraju druge ustanove, nedostatak natjecanja za učenike i na kraju mobinga nad pojedinim članovima Sindikata.

Iz sindikata dodaju kako nakon usvajanja Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama nije ispoštovan niti jedan zakonski rok za donošenje i usklađivanje drugih akata (škole su tek sada u procesu donošenja Statuta), a nevjerojatnom smatraju činjenicu kako niti u jednoj školi nije započet proces formiranja školskih odbora iako su oni trebali početi s radom do 24. svibnja.

Ukoliko Vlada i resorna ministarstva i dalje budu ignorirali njihove zahtjeve i u što skorijem vremenu ne riješe navedene probleme, iz Nezavisnoga sindikata su najavili generalni štrajk kojim će započeti novu školsku godinu.

“Nadamo se kako će Vlada i resorna ministarstva kojih se tiče navedena problematika pokazati dobru volju i iznaći način za nastavak učinkovite suradnje sa Sindikatom te time izbjeći remećenje nastavnog procesa i odašiljanje ružne slike u javnosti”, poručili su iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ZHŽ-a.