Kreševo začetnik promjena – prva škola u BiH koja je uvela Judaizam kao vjeronauk

zidovi_eli_tauber

Jevrejska zajednica u BiH, ali i diljem svijeta, ovih dana obilježava blagdan Pesah. Simbolično, upravo u periodu slavlja, osnovna škola „Dr. Boris Čorić“ u Kreševu u svoj nastavni program uvela je i Judaizam kao vjeronauk. Prva u Bosni i Hercegovini, a kako članovi Jevrejske zajednice kažu – i šire!
Inicijator ove promjene nastavnog plana je ujedno i otac četvero učenika ove škole Frano Martinčević. Kako tvrdi, ovaj korak je velika podrška cijeloj njegovoj obitelji, a osobito djeci koja sada imaju svoj vjeronauk.
Uvođenje vjeronauka proslavljeno je kratkom predstavom o blagdanu Pesahu i običajima koji su mu karakteristični.

Događaju su prisustvovali mnogi ugledni članovi jevrejske zajednice u BiH, a svi su složni u jednom – Kreševo mora biti općina primjer! Mnogo veći gradovi trebaju, u svojim promjenama, slijediti Kreševo.

Otac ističe i kako je ponosan jer političke strukture pokazuju osjećaj za ono bitno.

Eli Tauber, predstavnik jevrejske općine Sarajevo, navodi kako je događaj od iznimne važnosti za Jevreje u BiH, ali i šire. Dodaje kako je ovo prvi puta nakon 1941.godine da postoji jevrejski vjeronauk! „Današnji dan je vrlo važan za
budućnost zajednice“, zaključuje Tauber.

Okupljeni smatraju kako je BiH posebna upravo zbog svoje multikullturalnosti i raznolikosti, te da kroz ovakve događaje trebamo spoznati jedni druge te se na taj način zbližiti.

Jurija Brnada