KNEŽEVIĆ: Ponudili smo OHR-u da se izjasni zašto je 2000-e godine izmjenio Ustav na način na koji ga je izmjenio

Ustavni sud BiH odlučivat će o podnesku Borjane Krišto o odredbama Ustava FBiH povezanih s već ranije izbrisanim odredbama Izbornog zakona, kada ona bude uvrštena u dnevni red sjednice i kada pribavimo sve elemente, rekao je  potpredsjednik Ustavnog suda BIH  g.Zlatko Knežević.

Ustavni sud BiH ranije je odložio odlučivanje o ovom podnesku te zatražio mišljenje visokog predstavnika u BiH.

Knežević je na konferenciji za novinare u Sarajevu pojasnio da je na prošloj sjednici Ustavnog suda BiH obavljena preliminarna rasprava o ovom podnesku, te da je usvojena zajednička odluka o tome da se zatraži mišljenje OHR-a.

“Prvi razlog zbog kojeg smo ne odlučili na to jeste činjenica da je OHR u periodu kada je mijenjan Ustav FBiH, direktno sudjelovao u tome. Osim toga, kada smo odlučivali o prethodnom zahtjevu Borjane Krišto, također smo imali mišljenje OHR-a kao prijatelja suda. Dakle, ne radi se o nekom novom postupanju, nego o relativno čestoj praksi koju koristimo ne samo kada je u pitanju OHR, nego i druge institucije”, rekao je Knežević.

Kako je istaknuo, visoki predstavnik je u pojedinim slučajevima bio zakonodavac, čak i ustavotvorac, te mu se daje prilika da iznese svoje očitovanje o propisu koji je donio, a koji je osporen na Ustavnom sudu BiH.

Knežević je pojasnio da kad visoki predstavnik intervenira u ustavno-pravni poredak, on je zapravo ustavotvorac, on je donositelj osporenog akta u mjeri u kojoj je osporen, u konkretnom slučaju – jednog člana.

“Stoga je jasno da tražimo njegov komentar, po istoj logici, analogiji. Visoki predstavnik je bio zakonodavac i njemu se daje prilika da daje mišljenje. To je bilo u svojstvu prijatelja suda. Može imati tu konotaciju, odnosno taj kontekst. Mislim da je to upotpunilo ovaj dio”, naveo je potpredsjednik Ustavnog suda BiH.