ŽZH: Štrajk upozorenja uspio, medicinari u Grudama i Ljubuškom nisu štrajkali

thumb (1)

Jednosatni štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u domovima zdravlja Županije Zapadnohercegovačke održan je u srijedu od 8.00 do 9.00 sati.”Štrajk upozorenja je uspio. Od 321 člana Sindikata, preko 200 nas je bilo u štrajku.

Najviše članova imamo u Širokom Brijegu zatim u Posušju te je u tim domovima zdravlja štrajk održan, dok u Ljubuškom i Grudama nije,” izjavila je za Bljesak.info predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u domovima zdravlja Županije Zapadnohercegovačke Zdravka Jukić. Kaže kako smatra se da je razlog neodržavanja štrajka upozorenja u Grudama i Ljubuškom politički pritisak te strah od gubitka posla. Jukić nam je potvrdila da je usuglašen kolektivni ugovor Sindikata s Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH, no on tjednima čeka u ladici ministra Stjepana Boguta koji je danas potvrdio da do potpisivanja kolektivnog ugovora neće doći te da on neće ići na dnevni red Vlade ŽZH.

Pare nisu problem – para nema

Od rujna 2007. godine zdravstvenim radnicima u ŽZH plaća je ostala nepromijenjena, a upravo desetljeće statusa quo primoralo ih je na štrajk upozorenja. Predsjednica NSU u DZ ŽZH Jukić je za Bljesak.info kazala da je kolektivnim ugovorom dogovorena satnica od 2,31 KM, radno vrijeme od 307,5 radnih sati te 0,5 posto povećanje na minuli rad što bi, kada bi uzeli prosjek, bilo povećanje plaće od 7 posto s obzirom da su radne sate smanjili za 2,5 sata. Od 2007. godine satnica zdravstvenim djelatnicima u ŽZH iznosi 2,00 KM.