Kombinacija Gruda i Širokog Brijega do pobjede na ‘Raštikijadi’

pobjednicirastikijade

Supružnici Zdravka i Tomo Marić te njihov sin Marko još su jednom Grudama i Hercegovini podarili veličanstvenu manifestaciju pod nazivom Raštikijada.

Šesta tradicionalna manifestacija privukla je tisuće posjetitelja iz čitave BiH, ali i Dalmacije. Praktički čitava općina Grude bila je na imanju Marića gaj. – Ovakve događaje koji njeguju zajedništvo, koji ljude okupljaju na druženje s jednim plemenitim ciljem uvijek treba podržati. Raštika nas je sve odgojila i znamo koje su njene vrijednosti – kazao je fra Stanko Pavlović, grudski župnik koji je došao kratko pozdraviti okupljene na imanju Marića gaj i podržati svojim dolaskom manifestaciju.

Dodjelu nagrada vodio je Stipe Leko Ćipa, poznati grudski maratonac. Prvu nagradu za međunarodni doprinos raštici uručio je grudski načelnik Ljubo Grizelj koji je istaknuo važnost ovakvih druženja, osobito kada je u pitanju jedna ovakva promocija koja može pospješiti potražnju za jednom od najpoznatijih biljki koja raste u Hercegovini. Grizelj je priznanje za međunarodni doprinos raštici uručio ekipi iz Oldenburga, iz Njemačke. Najšarmantnija ekipa su Vitezovi Herceg Stjepan Kosača, a također im je priznanje uručio Grizelj. Priznanje za najbolje inovativno jelo pripalo je ekipi Zumbra.

Onda se krenulo u izbor najbolje raštike na natjecanju. Treće mjesto uzele su Učiteljice, koje su ime dobile upravo po tome što sve one rade u školi u Grudama.

Drugo mjesto osvojila je ekipa Divlja Loza.

Prvo mjesto čini kombinirani sastav iz Gruda i Širokog Brijega, a koji nastupaju pod imenom HKUD Hercegovac. – U ime svih članova koji su sudjelovali želim se zahvaliti. Naša ekipa sastavljena od Gruđana i Širokobriježana radi velike stvari i sretni smo zbog ovog uspjeha – kazala je za Grude.com Drina Sesar.