Iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarili oko 300 migranata

policijalisice
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih djelatnika Granične policije BiH, zajedno s policijskim djelatnicima iz MUP-a Unsko-sanske županije, koji pružaju potporu na terenu, provode aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva „Dardaneli“.
Uhićeno je više osumnjičenih osoba, a vrše se pretresi na više lokacija, na području Unsko-sanske županije. Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizirana kriminalna skupina, vršile krijumčarenje iz BiH na područje Republike Hrvatske, većeg broja državljana Turske, kao i osoba iz zemalja Bliskog istoka i Sirije, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.
Za krijumčarenje su ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura, a prema prikupljenim dokazima, za razdoblje od oko 2-3 mjeseca, prokrijumčareno je oko 300 osoba. Ta akcija odlučan je korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH i regiji protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata iz stranih zemalja, preko područja Zapadnog Balkana. Navedena međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima s predstavnicima USKOK-a Republike Hrvatske i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinirane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i suradnju zemalja regije a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM. Uhićene osobebit će predane postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom.
vecernji.ba