Više od tisuću Ivana okupili se na Kupreškom Polju i oborili Guinnessov rekord

DSC_1499
Od ranog nedjeljnog jutra, 30.07.2017.godine, prema Kupresu su se kretale kilometarske kolone vozila a cilj je bio manifestacija kojom se željelo okupiti preko 1.000 Ivana na jednom mjestu kako bi ušli u Ginisovu knjigu rekorda. ..piše avaz ba
Za sve Ivane, kojih se akreditiralo 2.973 od 3.176 prijavljenih, nakon jutarnje mise u crkvi, nudilo se na kupreškoj visoravni oko 1.000 pečenih janjaca , tona sira i drugih domaćih delicija. Lijepo vrijeme je poslužilo da postrojavanje na nogometnom igralištu, prebrojavanje i „odbrojavanje za Ginisa“ protekne u najboljem redu. .
A potom je uslijedio defile Ivana gradom do središnjeg  trga gdje su se također fotografirali, te popodnevno druženje i zabavni program u kojem su nastupila brojna kulturno-umjetnička društva iz BiH i Hrvatske, a u večernjim satima i Mate Bulić i Marko Perković Thompson..
„Broj Ivana je premašo naša očekivanja. Samo se jedan manji dio prijavljenih nije pojavio na manifestaciji, ali ih se ipak registriralo 2.973 što je i više nego dovoljno za Ginisovu knjigu rekorda jer se do sada najviše na jednom mjestu osoba sa istim imenom okupilo 1067. Mi imamo više nego dvostruko od dosadašnjeg rekorda. Na ovu manifestaciju nas je motivirala 1992. godina kad smo morali napuštati Kurpres, pa se vraćati, a motivira nas i sve masovniji odlazak iz Kupresa u posljednje vrijeme, pa ovakvim porukama želimo djelovati de se odlazak zaustavi, ili barem smanji i da damo do znanja da se Ivan vratio s preko 1.000 momaka“, kazao je načelnik općine Kupres, Milan Raštegorac Como..
Zvanični podatak je da se na Kupresu okupilo 2.325 Ivana, što je brojka za respekt, za Ginisa i pamćenje.
Ranije su ovaj Guinnessov rekord držali “Muhamedi” kojih se okupilo 1096 u Dubaiu ( Ujedinjeni Arapski Emirati).  Organizatori su najavili iduće godine okupljanje Ivana s njihovim suprugama.
.„Na ovom projektu radimo već 25 godina i drago mi je sa smo uspjeli oboriti rekord“, kazao je predsjednik Udruženja Kupreški kosci, Matko Ćurković, čije je udruženje i organizator manifestacije koju su podržali općinska i kantonalna vlast i brojni drugi sponzori..
„Ova manifestacija je za pozdraviti i ima podršku predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović. Iskrene čestitke organizaroru i domaćinima i bravo Ivani!“, kazao je savjetnik predsjednice Hrvatske Ante Deur, koji je bio samo jedan od predstavnika vlasti susjedne zemlje..
Neslužbeno, najstariji sudionik današnjeg okupljanja Ivana je  devedesetogodišnji Ivan Karačić iz Mostara.
posusje-online.com