SDA definitivno pokopala BHRT

bhrt-800x445

U zaključku sa svoje posljednje sjednice, najjača bošnjačka stranka u BiH jasno je dala do znanja da neće podržati NHS-ove prijedloge Zakona o Javnom RTV servisu. Na ovaj način otklonila je i posljednju mogućnost da se ova kuća spasi na legalan način

SDA je u svom zaključku sa sjednice otklonila “bilo kakve etničke podjele” što je njihov opis HNS-ovih prijedloga izmjena Zakona. Ovim odbijanjem prijedloga i prije nego što je došao na parlamentarnu raspravu, SDA je zatvorila vrata bilo kakvom dijalogu oko reforme javnog RTV servisa, pozvavši na “dosljednu primjenu postojećeg zakona”.

S obzirom da je postojeći zakon evidentno neprovediv, odnosno da je upravo ovaj Zakon doveo BHRT u poziciju u kojoj se nalazi (odbrojavaju se dani do gašenja) onda je jasno što je SDA ustvari učinila – otklonila je posljednju mogućnost za spas ove kuće.

Razlozi za ovako nemaran odnos prema BHRT-u jesu činjenica da SDA ni na koji način nema utjecaj na uređivačku politiku ove kuće, zbog čega joj je svejedno hoće li se ugasiti ili ne. Također, SDA odbijanjem HNS-ovih izmjena želi onemogućiti kadrovske izmjene na FTV gdje su postojeći kadrovi lojalni SDA.

S obzirom da sama SDA nema kapacitet pokrenuti “dosljednu primjenu postojećeg zakona” zaključak SDA ustvari je smrtna presuda BHRT-u. Zaključak SDA glasi: “Neprihvatljive su bilo kakve etničke podjele  Javnog RTV sistema, a postojeći zakoni o RTV sistemu  osiguravaju  ravnopravnost jezika i  ostvarivanje svih drugih etničkih interesa u programima javnih RTV servisa. I dalje ćemo insistirati na dosljednoj primjeni  postojećih zakona i na jačanju neovisnosti i finansijske održivosti RTV sistema.”

Jedino što je u ovom trenutku nepoznato jeste hoće li oko 1400 djelatnika BHRT-a izvršiti pritisak na SDA (ali i ostale bošnjačke stranke) ili će mirno čekati svoje gašenje.

T.M., Dnevnik.ba