Poruka Haaga: Vojislav Šešelj oslobođen po svim točkama optužnice!

5b923c766045dab24b4aaf80ae2fbfe4

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) danas je izrekao oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, vođi srpskih radikala optuženom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od 1991. do 1993. počinjene protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata na koje je poticao govorima mržnje i slanjem svojih dobrovoljačkih snaga u Hrvatsku i BiH.

 Raspravno vijeće utvrdilo je da Šešelj nije kriv ni za jednu od devet točaka optužnice, rekao je sudac Jean-Claude Antonetti. Vijeće je za gotovo sve točke odluke donijelo većinom uz izdvojeno mišljenje sutkinje Flavije Latanci.

Šešelja se teretilo po tri točke za zločine protiv čovječnosti i šest točaka za kršenje zakona ili običaja ratovanja. U optužnici se navodi da je Šešelj zagovarao politiku ujedinjenja “svih srpskih zemalja” u homogenu srpsku državu, o kojoj je govorio kao o “Velikoj Srbiji“, a koja je uključivala Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i znatne dijelove Hrvatske i BiH. Šešelja se teretilo da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu (UZP) čija je svrha bila je da se većina Hrvata, Muslimana i drugih stanovnika nesrpske nacionalnosti silom trajno ukloni iz dijelova Hrvatske, BiH i Vojvodine, a u optužnici se navodi da je UZP nastao prije 1. kolovoza 1991. i trajao je najmanje do prosinca 1995.

Međutim, Antonetti je, između ostalog, rekao kako je Vijeće utvrdilo da Šešelj nije mogao imati hijerarhijski odnos prema dragovoljcima nakon što su bili ukorporirani u redove regularnih snaga JNA, VRS-a i Vojske Jugoslavije, da tužiteljstvo nije uspjelo izvan svake sumnje dokazati da je postojao rašireni i sustavni napad na nesrpsko civilno stanovništvo u Vukovaru, Zvorniku i drugim mjestima, ni dokazati postojanje UZP-a, te da Vijeće njegove govore održane u Vukovaru, Hrtkovcima i drugdje nije moglo okarakterizirati kao huškačke. Antonetti je tijekom izricanja presude kritizirao tužiteljstvo zbog dvosmislenosti.