Vesna Bosanac: Govorio je da će Vukovar sravniti sa zemljom

8e83b8316cecdb46be36fa5f8f107af8

Vukovarci od sudskog vijeća Haaškoga suda očekuju da će danas predsjednika Srpske radikalne stranke i četničkog vojvodu Vojislava Šešelja osuditi na maksimalnu kaznu zatvora. Podsjećaju na brojne zločine koje su počinili pripadnici njegovih paravojnih postrojbi, prijetnje, iseljavanja Hrvata iz okupiranih dijelova, ali i Vojvodine…

 – U Vukovaru je tijekom agresije ubijeno i nestalo oko 5000 ljudi tako da, iako ne znamo koliko su zločina počinili njegovi ljudi, bilo koja zatvorska kazna za Šešelja je premalena. Međutim, činjenica je da su njegove postrojbe, a samim tim i on jer ih je i osnovao, u Vukovaru i Hrvatskoj počinile velika zla i brojne zločine – kaže voditelj Centra za istraživanje ratnih zločina u Vukovaru Danijel Rehak.

Podsjeća i kako su šešeljevci u Hrvatsku počeli dolaziti ubrzo poslije Krvavog Uskrsa 1991. godine.

Maksimalnu kaznu zatvora očekuje i ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac koja je bila i među svjedocima optužbe na suđenju Šešelju u Haagu. Do samoga svjedočenja nikada ga nije vidjela uživo, ali se i danas sjeća njegovih riječi koje je čula preko motorole.

– Govorio je tada kako će Vukovar sravniti sa zemljom, da neće ostati nijedna kuća ili drvo, kako će preorati grad, ustaše pobiti i zasaditi park. Bilo je to u listopadu 1991. godine kada je došao u posjet svojim dobrovoljcima na Petrovu Goru – kaže Bosanac.

Rade Leskovac, nekada Šešeljev bliski suradnik, kaže kako i sam očekuje visoku kaznu za čelnika radikala te da su takva očekivanja i ukupne javnosti.

– Ovo je prije svega bilo političko suđenje gdje se njemu sudi zbog njegovih riječi. Kažem to jer Šešelj nije bio ni predsjednik, ni premijer, ni ministar ni general. I dobrovoljci koje je okupljao bili su pod zapovjedništvom JNA – rekao je Leskovac.