U Imotskom održan Festival žudija

1000
Foto: Denis Jerković / CROPIX

Moto Fesivala bio je “Ljubite jedni druge“, a sudjelovalo je 35 župa iz Hrvatske te gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine, s više od tisuću sudionika čitavog događaja

Žudije su čuvari Kristova groba u danima Velikog tjedna, što je posebno značajno religiozno razdoblje za sve vjernike. Ova je tradicija posebno ukorijenjena u dijelovima Dalmacije, tako da i najstarije žudije dolaze iz ovog područja, preciznije iz Metkovića, a osnovani su davne 1857. godine.

Ovogodišnji, šesnaesti po redu Festival žudija, započeo je slavljenjem Svete Mise u crkvi svetog Franje u Imotskom. Moto Fesivala bio je “Ljubite jedni druge“, a sudjelovalo je 35 župa iz Hrvatske te gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine, s više od tisuću sudionika čitavog događaja.

Poznati fotograf Šime Strikoman ovom je prigodom napravio još jednu fotografiju iz svog ciklusa “Milenijske fotografije“. Na fotografiji su bili svi sudionici Festivala žudija, ali i mnogobrojni Imoćani, koji su pozirali na nogometnom stadionu “Gospin dolac“, na kojem svoje utakmice igra lokalni drugoligaš.

Formalni program Festivala žudija održan je u samostanskom dvorištu ispred crkve svetog Franje, nakon čega je uslijedilo druženje sudionika uz bogatu gastronomsku ponudu.

dalmacijanews.hr