Karamatić protiv poskupljenja goriva: Što znači izgradnja Sarajevske obilaznice Posušju, Grudama, Trebinju, Bugojnu, Bihaću…

karamatic

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će u srijedu, 31. kolovoza, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, koji je Vijeće ministara BiH uputilo u proceduru po hitnom postupku.

Izmjenama Zakona o trošarinama predviđeno je povećanje trošarine za pogonsko gorivo u iznosu od 15 feninga. Iz sredstava prikupljenih na taj način bila bi financirana ubrzana izgradnja putne infrastrukture u BiH, piše Srna.

S tim se ne slaže izaslanik u Domu naroda PSBiH i predsjednik HSS-a Mario Karamtić koji je o ovom zakonu mišljenje iznio i na facebook profilu, a koje prenosimo u cijelosti:

“Nije svaka promjena dobra. Sutra i prekosutra je na dnevnom redu oba doma državnoga parlamenta “zakon o akcizama”. Unatoč tomu što volim crni humor ovo ipak prelazi sve granice. Naime, po prijedlogu Zakona akcize na gorivo se dižu 15 pfeninga. Kada se tomu pribroji 17% PDV-a i marža distributera to znači poskupljenje goriva od minimalno 23-24 pfeninga po litru. To će izvan razumne sumnje izazvati lančanu reakciju poskupljenja prijevoza kako za ljude tako i za robe, a to poskupljenje neumitno dovodi do poskupljenja svega ostaloga. Ideja predlagatelja rečenog Zakona je da se tih 15 pfeninga upotrijebi za izgradnju autoputa koji bi naravno bio naplaćivan ponovo onim istim ljudima koji su već dali novih 15 pfeninga akciza za svaki litar goriva (već svi plaćamo 30 pfeninga za svaki litar) i kojima je zbog toga poskupjelo sve, od goriva do kruha.Ne može biti izlaz iz krize, pa bila ona i u cestogradnji, u povećanju nameta ljudima. Dodatno pitanje je kakve koristi imaju stanovnici Posušja, Livna, Gruda, Bugojna, Trebinja, Bihaća od gradnje autoputa i Sarajevske obilaznice a trebali bi je po ovome financirati. Ukratko, učiniću sve da ovaj Zakon ne prođe, a ako slučajno i prođe moja ruka sigurno neće biti Za”

boboska.com