Uhićeni jer su radna mjesta prodavali za 10.000 maraka

esad_dzananovic

Zatražen je jednomjesečni pritvor za petorku koja se sumnjiči da je trgovala vlastitim utjecajem i to tako što je prodavala radna mjesta u javnim ustanovama za iznos od pet do 10.000 maraka, kazali su jučer iz Tužiteljstva u Sarajevu.

Nakon višemjesečne istrage, piše Večernji list, uhićeni su u akciji FUP-a kodnog naziva “Bosna” koja je provedena na području Sarajeva, Tuzle i Zenice, a riječ je o Esedu Džananoviću, izvršnom direktoru za distribuciju Elektroprivrede (EP) BiH, glavnom tehničaru ORL odjela na KCUS-u Safetu Bibiću te Nedžadu Traki i umirovljenom tuzlanskom poštaru Ramizu Karavdiću, kao i o Nedžadovom sinu Senadu Traki, zastupniku BPS-a Sefer Halilović u Skupštini ZDŽ.

Terete se za udruživanje zbog primanja dara ili drugih oblika koristi.

Naime, kao kriminalna skupina su, zahtijevajući novac ili druge oblike koristi, određene osobe zapošljavali u javna poduzeća, odnosno u zdravstvene i školske ustanove u FBiH.

U akciji su pretresi objekata na više lokacija među kojima i prostorije zgrade EP u Sarajevu, a do sada je pronađena veća količina novca u raznim apoenima, dokumentacija, zabilješke, diplome, indeksi, računala i prateća oprema, telefonski aparati i SIM karice, te drugi predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s kaznenim djelom.

Inače, kao člana Uprave EP BiH, i to nakon suglasnosti Nadzornog odbora ovog javnog poduzeća, osumnjičenog Eseda Džananovića je Vlada FBiH imenovala na ovu poziciju na sjednici održanoj 24. veljače, a mandat mu je počeo od 1. ožujka, dok je glavni tehničar ORL odjela na KCUS-u Safet Bibić na sjednici Vlade SŽ održanoj 29. ožujka imenovan za člana Upravnog odbora JU Psihijatrijska bolnica SŽ.

Uz ostalo, u ispostavi EP BiH u Zenici je nedavno primljen veći broj djelatnika, a što se također povezuje s ovom aferom.