Fra Ante Kukavica u Posuškim Vinjanima obilježio 40. godina misništva

bbimagehandler.ashx

U povodu blagdana svete Ane, koji je svečano obilježen u župi Posuški Vinjani, uz samu granicu s Hrvatskom, svetu misu predvodio je fra Ante Kukavica. Time je ovaj imotski franjevac, trenutačno na župi u Karlobagu obilježio 40.-tu obljetnicu misništva. Na misnom slavlju bili su brojni župljani župe Vinjana Posuških, ali isto tako i iz nedalekih Gornjih Vinjana rodnog mjesta fra Ante.

Fra Ante Kukavica, jedan je od prvih svećenika na bojištima Domovinskog rata i 30-postotni invalid, dizao je glas i protiv nepravednog bogaćenja klanova 90-ih godina. Bio je gvardijanom splitskoga kapucinskog samostana i rektor svetišta Gospe od Pojišana, te župnikom u nekoliko župa diljem Hrvatske.

U nadahnutom govoru s početka misnog slavlja fra Ante je istaknuo da svetu misu i proslavu 40. godina misništva doživljava kao pokorni sluga Bogu u svome narodu.

Slijedeće godine je 300.-ta obljetnica oslobođenja Imotske krajine od Turaka i 300 godina od postavljanja ove granice između Vinjana. Ali granice nema u našim srcima i našim zajedničkim molitvama. Obećavam da ću dok god budem mogao služiti Bogu, služiti ću i mom dragom puku, riječi su slavljenika fra Ante Kukavice.

Braco Ćosić/slobodnadalmacija.hr